Şırnak Haber

   

Anasayfa   I   İletişim   I   Şikayet Dilek   I   Açılış sayfası yap   I    Sık kullanılanlara ekle  

   

 TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK     MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    “TEFECİLER VE TEFE TÜFE ÜZERİNE…!”EDİ BESE…!    FİNAL FARKI...  

 
   
 
        Güneydoğu
        Türkiye
        Dünya
        Politika
        Ekonomi
        Eğitim
        Spor
        Sağlık
        Bilim Teknoloji

 

 

        Çok Okunalar

  TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

 

 

TPAO BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

 

4.3.2009 11:36:18

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler: “Karadeniz'de Çok Önemli Bir Potansiyel Tespit Edilmiştir. Şimdi Bu Potansiyeli Üretime Döndürme Çalışmaları Başlamıştır, 2009 Yılı Bir Dönüm Noktasıdır. İnşallah Burada (Karadeniz'de) Yapacağımız Sondajlarla Ülkemizin Dışa Bağımlılığını Ortadan Kaldıracağız. Bunu Açık Olarak Söylüyorum.Enerji Bağımsızlığında 2023 Nihai Nokta. 1960'lardan Beri Açılan Kuyuları Tekrar Etüt Ediyoruz. 6 Mart'ta Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko Gelecek Daha Sonra Da Gazprom'un Ceo'su Aleksey Miller'le Görüşeceğiz. Biz Bir Takım Yanlışlıklara İzin Vermeyecek Bir Kararlılıkla Çıkar Gruplarına Haksız Kazanç Sağlayabilecek Bütün Kanallarını Kapatıyoruz" .Tpao Genel Müdür Uysal: “Hindistan'ın Devlet Şirketi Ongs, Gazprom Ve Tpao Olarak Irak'taki Bir Sahaya Teklif Vermek Üzere Anlaşma İmzaladık"

 

 




İHA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TPAO'nun enerji bağımsızlık mücadelesini somut projelerle ve başarılı çalışmaları ile sağlayacağını belirterek, "Bu noktada 2023 yılı nihai noktadır" dedi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından kurumun faaliyetleri ile ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Enerji Bakanı Güler, uzun bir süredir başlattıkları enerjide bağımsızlık hareketinin önemli bir ayağını da TPAO ile sürdürdüklerini belirterek, Türkiye'nin enerji politikasında Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık veren bir politikayı uyguladıklarını söyledi. Elektrik üretiminden, ısınmaya, petrolden doğalgaza kadar yoğun bir çalışma  sürdürdüklerini belirten Güler, özellikle cari açIğı artıran petrol ve doğalgaz kalemiyle ilgili olarak BOTAŞ ve TPAO'nun yoğun bir çalışma sürdürdüğünü söyledi. TPAO'nun özellikle 2002'den beri yaptığı yoğun bir atılım olduğunu vurgulayan Güler, arama bütçelerine de ağırlık vererek, yeni modern ekipmanlarla, çağdaş petrol ve doğalgaz aramacılığına çok önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Bu çalışmaların semerelerinin de artık hızlı ve etkin bir şekilde alınmaya başlandığını belirten Güler, "Özellikle derin denizlerde yapılan çalışmalarda Karadeniz'de çok önemli bir potansiyel tespit edilmiştir. Şimdi bu potansiyeli üretime döndürme çalışmaları başlamıştır. 2009 yılı bir dönüm noktasıdır. İnşallah burada yapacağımız sondajlarla ülkemizin dışa bağımlılığını ortadan kaldıracağız. Bunu açık olarak söylüyorum" dedi.

TPAO'nun çalışmalarının bir diğer ayağının da yurtdışı faaliyetleri olduğunu belirten Güler, "Yurtdışında da ortaklıklar kurarak yeni sahalara açılan bir Türkiye Petrollerini görüyorsunuz. Daha önce Kazakistan'da, Azerbaycan'da, Libya'da Mısır'da yapılan çalışmaların şimdi hem kapsamını genişletiyoruz hem de yeni ülkelere açılıyoruz. Bu yeni ülkelerin içinde Güney Amerika altı çizilecek bir bölgedir" dedi.

TPAO'nun enerji bağımsızlık mücadelesini somut projelerle ve başarılı çalışmaları ile sağlayacağını belirten Güler, "Bu noktada 2023 yılı nihai noktadır. 2023 yılına kadar biz bu yıldan itibaren aslında adım adım bu hedefe artan oranlarda keşiflerle varacağız. Yani bu tip çalışmalar 10-12 yıl süren çalışmalardır. Fakat biz artırdığımız yatırım bütçesiyle, hızlandırılmış bir program uyguluyoruz. Bu hızlandırılmış programda da ayrıca çağdaş ekipmanlarla, laboratuarlarla bu süreyi daha da kısaltıyoruz" diye konuştu.

'YÜRÜYÜŞÜMÜZ DEĞİŞECEK"

Petrol aramalarında Yuvaköy'de 6 bin 500 metre ile Türkiye'nin en derin kara sondajının yapılacağını belirten Güler, şu anda 5 bin 780 metrede olduklarını söyledi. Güler, burada kalın bir tabakaya rastlandığını belirterek, "İnşallah bi tabakaya rastlamanın bir anlamı olacak. Eğer altında rezerv bulursak o zaman yürüyüşümüz değişecek" dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Güler, "2023 yılından itibaren Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını ortadan kaldıracak olan umut Karadeniz mi?" şeklindeki soru üzerine, "Başka Karadeniz olmak üzere diğer sahalar" yanıtını verdi. Başka bir çalışma daha yaptıklarını da bildiren Güler, daha önce bulunmuş ve üzeri betonla kaplanmış sahalar olduğu yönündeki söylentileri dikkate aldıklarını ve bu sahaları bir süredir etüt ettiklerini belirten Güler, "Oraları da değişen ekonomik şartlarla ve gelişen teknolojiyle ve aynı zamanda TPAO'nun birikimiyle, 1960'lardan itibaren delinen bu sahaları da etüt ediyoruz. Dolayısıyla buralardan da ayrıca beklentilerimiz var" dedi.

Dün ABD ve Rus Büyükelçileriyle görüştüğünün hatırlatılması üzerine Güler, sürdürdükleri enerji diplomasisi ile özellikle dış ilişkilerde aktif bir çalışma sürdürdüklerini belirterek, bu çalışmalar çerçevesinde büyükelçilerle sık sık biraraya geldiklerini söyledi. Dün de ABD ve Rus büyükelçileriyle peş peşe görüştüğünü ifade eden Güler, "Bu görüşmeler son enerji projeleri ve Türikye'nin bundan sonraki yapacağı atılımla ilgiliydi. Bu değerlendirmeleri ilgili ülkelerin büyükelçileriyle de değerlendirdik.

Zaten sık görüşüyoruz" dedi. Nükleer enerji başta olmak üzere doğalgaz ve petrol aramalarının da etkin rol oynadığını belirten Güler, "Burada da ülkemizin çıkarları doğrultusunda bir enerji politikasını ileriye dönük olarak sürdürüyoruz. Bununla ilgili de görüşmeleri yaptık" dedi.

Bakan Güler, 6 Mart'ta Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko'nun Türkiye'ye geleceğini de bildiren Güler, daha sonra da Gazprom'un CEO'su Aleksey Miller'le bir görüşme yapacaklarını kaydetti. Güler, bu görüşmeler sırasında da Türkiye ile Rusya arasındaki projeleri detaylandıracaklarını bildirdi.

 

BÜROKRATLARA SORUŞTURMA İZNİ VERİLMESİ

Bakan Güler, Enerji Bakanlığı'ndaki soruşturmada bürokratların soruşturulmalarına izin vermediği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, devam eden hukuki bir süreç olduğu için ayrıntılı konuşmak istemediğini belirterek, "Ancak burada da biz bir takım yanlışlıklara izin vermeyecek bir kararlıkclkelerin içinde Güney Amerika altı çizilecek bir blıkla çıkar gruplarına haksız kazanç sağlayabilecek bütün kanallarını kapatıyoruz. Onun basına yansıyan çabalarıdır. Onu da başarıyla noktalayacağız. Bu mesajım herhalde ilgili yerlere uygun şekilde gidecektir" dedi.

Diyarbakır'da bulunan petrolün Türkiye'nin ne kadarlık ihtiyacını karşılayabileceğinin sorulması üzerine ise TPAO Genel Müdürü Uysal, Türkiye'nin yıllık petrol tüketiminin 200 milyon varil olduğunu, Diyarbakır'daki sahada bulunan üretilebilir rezervin ise 20 milyon varil olduğunu söyledi. Uysal, burada günlük 7 milyon varil petrol üretilebileceğini belirterek, toplamdaki 20 milyon varilin Türkiye ihtiyacının yüzde 10'una denk geldiğini söyledi. Petrolün kaliteli olduğunu ve üretim maliyetinin az olduğunu belirterek, günlük 7 milyon varilin de önemli bir miktar olduğunu söyledi. Bakan Güler ise, "Burada önemli olan nokta artık bulmaya başlamamış olmamızdır. İsabet sayısıdır. Bu noktada şu ana kadar yaptığımız kararlı çalışmalar, daha çok sismik çalışmalardı. Eski bilgilerin güncelleştirilmesiydi. Şimdi bunun meyvelerini topluyoruz. Yani diktiğimiz fidan ağaç haline geldi ve meyve vermeye başladı" dedi.

Bakan Güler bir soru üzerine, İran'la yaptıkları görüşmeler kapsamında İran heyetinin Türkiye'ye gelmesini beklediklerini ifade ederek, "TPAO çalışmalarını yaptı, biz de yaptık. İran'a gönderdik. Onlardan cevap bekliyoruz. Gelmeleri gecikti ama biz ekip olarak hazırız. Ne zaman gelirlerse görüşmelerimizi sürdürürüz" dedi. 'Gazprom CEO'su Miler'le görüşmenizde Irak'taki büyük sahalara girebilmek için anlaşma imzalanabilir mi?' şeklindeki bir soru üzerine Güler, "Gazprom'la yapacağımız görüşmeler, daha önce yaptığımız görüşmelerin bir devamı niteliğinde. Bu arada yeni önerilerinin de olabileceğini düşünüyoruz. Ama Rusya ile devam eden doğalgaz projelerimiz var. Bunun dışında boru hatları konuları var. Şimdi de Sayın Cumhurbaşkanımız, Putin ve Medvedev'in mutabık kaldıkları şekilde bu ziyaretler gerçekleşiyor. Hem Rus Enerji Bakanı ile hem de Sayın Miller'le yapacağımız görüşmelerde bunlar görüşülecek. Görüşmelerimiz biter bitmez de zaten sizlerle bunu paylaşırız" dedi.

İran'daki Güney Pars sahasına daha önce 3.5 milyar dolar olarak açıklanan yatırımın bugün 6 milyar dolar olarak açıklandığı, üretim miktarının da 1.4 milyar metreküpken, 16 milyar metreküp olarak açıkladığının hatırlatılması üzerine TPAO Genel Müdürü Uysal, 6 milyar dolarlık yatırım rakamının ekonomik gelişmelerle güncellenen nihai maliyet olduğunu söyledi. Uysal, "Bizim ekonomik analizlerimizde temel aldığımız rakam 16 milyar metreküptür. İran bu 16 milyar metreküplük kısımda bize bir hak sağlayacak. O bakımdan biz 16 milyar metreküpü ekonomik analizlerimize kattığımız için böyle yer alıyor" dedi.

 

IRAK'TA TÜRKİYE-RUSYA-HİNDİSTAN ORTAKLIĞI

TPAO Genel Müdürü Uysal, Hindistan'ın Devlet Şirketi ONGS, Rus Gazprom ve TPAO'nın Irak'taki bir sahaya teklif vermek üzere bir anlaşma imzaladıklarını belirterek, bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü ve teklifin hazırlanma safhasında olduklarını söyledi. İhaleyi kazanırlarsa Irak'ta da Rusya ile işbirliğinin geliştirileceğini söyleyen Uysal, sadece Rusya değil, tüm komfdkclkelerin içinde Güney Amerika altı çizilecek bir bşularla iyi ilişkiler geliştirmeye gayret ettiklerini söyledi.

İran Güney Pars sahasında çıkarılacak doğalgazın yarısının Türkiye'ye verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine Güler, "Gayet tabii ki Güney Pars sahasında çıkan gaz Türkiye'ye ve oradan da Avrupa'ya geçecek. Onun bir kısmını biz alacağız. Oran üzerine rakam vermeyeyim. Ama görüşmeler bizim daha evvelki kesintiyi de önleyecek bir miktar" dedi.

 

        Yorumlanan Haberler

 

        Şırnak'ta Hava Durumu

ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU  ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU  ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU

 

        Yararlı Linkler

T.C.Kimlik Numarası

Emekli Sandığı İşlemleri

Vergi Kimlik No.

SSK İşlemleri

BAĞKUR İşlemleri

Resmi Gazete

 

        Site İçi Arama

 

        Ziyaretçi Sayımız

2337955

 

 
 
 
 

 

Gelişen Şırnak Haber

Adres: Atatürk Mah. Bayındırlık Eski Binası Tel-Faks :+90 486 216 58 88 Merkez / ŞIRNAK - Türkiye
© Copyright Şırnak Haber 2004 Tasarım:Faruk GÜNEŞ

Şırnak Haber